Felhasználó: Jelszó:
FŐOLDAL WEBÁRUHÁZ HÍREK RÓLUNK SZOLGÁLTATÁSOK ÁRAJÁNLATKÉRÉS ELÉRHETŐSÉGEK
Fakro WGI 45*55 ös tetőkibúvó AKCIÓ !!!
További részletekért érdeklődni személyesen vagy telefonon.
Hitachi Távolságmérő AKCIÓBAN !
További részletekért érdeklődni személyesen.
MUREXIN AKCIÓ !
További részletekért érdeklődni személyesen !
Leier Tavaszi Akció !
További részletekért érdeklődni személyesen.
Általános építőanyagok
Betontermékek
Csempék, Padlólapok
Faanyag
Falazóanyagok
Fóliák
Födémrendszerek,Áthidalók
Gipszkarton
Kéményrendszer
Kőburkolatok
Műanyag áruk
Munkavédelmi bakancsok
Nyílászárók
Parketták
Ragasztók, Fugázók,Aljzatkiegyenlítők
Szaniter
Szén
Szerszámok/Gépek
Szigetelőanyagok
Térburkolatok
Termékkatalógus
Tetőfedőanyagok
Vakolatok, Habarcsok
Vasanyagok
Üvegtéglák

Hogy elsőkézből értesüljön, kérje akciós hírlevelünket, iratkozzon fel!

Név:
Email cím:
 
Creaton
Hódfarkú tetőcserép CREATON "KLASZIK" / "AMBIENTE"

 

„KLASSIK“ - A klasszikus kerekvágású forma

Széleskörű alkalmazási terület
Kimondottan klasszikus szépségű tetőfelületekhez való cserép
Karcsú, visszafogott, ugyanakkor rendkívül elegáns forma
Nemes engóbok

Optikailag feloldja a tájképet
Az épületet hagyja teljes harmóniában hatni.

A "KLASSIK" klasszikus körvágású hódfarkú tetőcserepei rendelkeznek a legszélesebb körű alkalmazási területtel termékprogramunkban.

A jellegzetes karcsú,  visszafogottan elegáns forma, a natúrvörös szín és a nemes engóbozás harmonikus szépségű felületet hoz létre a tetőn.  Ez a tradicionális tetőcserép, hagyományos méretben (18 x 38 cm és 20 x 40 cm) félköríves vágásával a műemlék épültek kedvelt tetőfedő anyaga. A klasszikus hódfarkú tetőcserép optikailag feloldja a tetőfelületet és tökéletes harmóniában engedi hatni az épülettestet.

A színek és a felületek széles spektruma mind a renoválások, mind az új építésű házak esetén teret enged az individuális megoldásoknak a tetőfedés során. 

Változtatható léctávolság:

Kettős fedés    14,5 - 16,5 cm

lovagfededés  29 - 33 cm

Anyagszükséglet:   34 - 38 db/nm 

 

 

„AMBIENTE“ - A szegmensvágású hódfarkú tetőcserép. A tradíció és a modern ötvözete

A legkülönbözőbb vágási formák sokfélesége lehetővé teszi a legmagasabb színvonalon történő fantáziadús tetőkialakítást.
Stílushoz igazodó, a tájra jellemző vagy a jövőbe mutató, modern tetőkialakítás

Az ebbe a termelési irányzatba tartozó szegmensvágású hódfarkú tetőcserepek leginkább a nagy tetőfelületek decens tagolására alkalmasak, tekintettel arra, hogy sem a vízszintes, sem a függőleges vonalvezetés nem jellemző rájuk, hanem inkább világosan látni engedik a tetőhajlásokat.

Műszaki adatok
Méret: kb. 180 x 380 x 14 mm

Fedési szélesség: 180 mm
Fedési hossz: 145 mm - mm 165 mm

A hódfarkú KLASSIK, AMBIENTE tetőcserepek egyedülálló módon hétféle vágási formában és ötféle felülettel állnak rendelkezésre, emellett a színek zavarba ejtő kavalkádjából válogathatunk. Nincs olyan felújítás, ahol a korábbi látványt ne lehetne reprodukálni, nincs az az építészeti elgondolás, amelyet ne lehetne megvalósítani.

Különleges felületkezelések: 

A kerámia tetőcserepek minőségének egyik alapja a magas égetési hőmérséklet, amely a Creatonnál általában 1050 °C.

ENGÓB - Beégetett tartósság

Az ókori kerámia műalkotások gazdag archeológiai leletei tanúskodnak az agyagból égetett termékek színállandóságáról. A technológia azóta csak modernizálódott, de az alapgondolat és az alapanyag ma is az a kerámia tetőcserép tartósságát és színállandóságát biztosító természetesen anyag, az engób.

Okker, natúr piros, téglavörös, bordós, barnás és más földszínek, a természet színei. Ha kerámia tetőcserépre gondolunk, elsősorban ezek, a természet hangulatát idéző színek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül.

 Természetesen a kor ízlésének megfelelően időről-időre újabb színek kerülnek a palettára, így manapság igen kedvelt szín a matt fekete és annak engóbozott változata.

A kerámia tetőcserepek színvilága azonban nem valamiféle, a felületére kerülő festéknek köszönhető. A kerámia tetőcserepek színe az alapanyaguk, az agyag minőségétől, színétől, és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől, valamint a felületére kerülő engób, azaz földfesték anyagától és színétől függ.

Mi a földfesték, közismertebb néven engób?

 Az engób nem festék, természetes anyag, finom un. agyagiszap, amellyel a fazekasok már több ezer éve a durvább agyagból készített agyagárukat még nyers állapotukban leöntötték, hogy a tárgy szebb színű és finomabb felületű legyen. Akkor még nem tudták, illetve nem volt tudományosan bizonyított, hogy ennek köszönhetően az edények nem csupán szebbek lesznek, de tartósak is. A múzeális kerámiák között számos engóbozott kerámia edény található, de talán kevesebb kerámia tetőcserép, ám joggal remélhetjük, hogy a Creaton technolóiájával engóbozott cserepek hasonlóan tartósak, mint a több évvel ezelőtt készült kerámiák.

Az engób természetes anyag

Ismertek a természetben készen található tiszta földfestékek fehér, sárgás, vörös és barna színben, mint pl. a helységekről elnevezett váraljai fehér agyag, a kiskupányi vörös agyag, a bajai barna agyag, a dudi agyag, amely halvány sárgás színű. A mezőtúri fazekasok az 1810-es évektől alkalmazták, ehhez a földet az Arad megyei Dudról hozatták. Másik csoportját a kaolin-, mészpáttartalmú anyagok és különféle fémoxidok megfelelő keverésű arányából nyert festék teszi ki, amelyekből piros, vörös, sárga, zöld, kék árnyalatú színek keverhetők. A földfesték a kerámiaipar egyik sajátos anyaga, az átlátszó mázzal fedett edény vagy más kerámia tárgy, így a kerámia tetőcserép színskáláját nagymértékben gazdagítja. Ez a díszítési eljárás a törököktől származik. (a Magyar Néprajzi Lexikon nyomán)

A cserép része

Tévhit, hogy az engób olyan felületi „festék”, vagy kezelő anyag, amely zord időjárásnak vagy külső hatásoknak „köszönhetően” sérül vagy leválik.

Ennek gyártástechnológiai „titka”, hogy az engóbnak mind a szárítás- mind az égetéskor egyformán kell összehúzódnia az agyaggal, amelyből a tárgy készül, így gyakorlatilag beleég a felületbe. Így az engób nem egy felület, maga a cserép.

 Egy kis kémia és nem varázslat

Az agyagban a legfontosabb színező elem a vas, ami az agyag égetési folyamata során stabil és inaktív kémiai vegyületté, hematittá alakul. Ez azt is jelenti, hogy más anyagok, mint például a víz, gyenge savak vagy légköri környezeti hatások, mint a napfény vagy a levegő oxigénje nem kezdhetik ki. A vegyület és ezzel annak színe megváltoztatásához olyan erős szerekre van szükség, amelyek normál esetben a természetben, egy épület környezetében mellett nem fordulnak elő. Az égetési folyamat során a már egyébként is inaktív hematit pigment tartósan a kerámia cserépbe kerül bele, beleég, valójában nem egy felületet képez, hanem a cserép részévé válik úgy, hogy egyfajta védelmet, védőpajzsot épít fel a környezeti hatások ellen. Kémiailag olyan stabil kötésmátrix képződik, ami nem kezdhető ki, nem károsítható, illetve a kerámia cserépből nem „mosható” ki, és amely a kerámia cserépnek tartós színt és felületet kölcsönöz.

 Ahol a felület „felületi kezelés” eredménye

Hasonló eljárás műanyag- és műgyanta termékeknél is alkalmazható és ezzel a műanyag kívánt színárnyalata elérhető. A kerámia cseréppel ellentétben a műanyag termékeknél kialakuló védőköpeny nem olyan hatásos. A műanyagokat ugyan védik az úgy nevezett UV-stabilizátorok a napsugárzás ellen, azonban ezen anyagoknak korlátozott az élettartamuk.

És a válasz ismét a kémiai folyamatokban keresendő.

A kémiai kötések ezen fajtái ugyanis kevésbé stabilak, mint a kerámia cserepek esetén keletkezőek. A műanyag környezeti hatások által kiváltott elöregedésének közismert megjelenési formái, mint törékenység (ridegség) vagy fakulás, ezen kötések napfény általi károsodására vezethetőek vissza. Emellett a műanyag felület folyamatos károsodás/rongálódás esetén leválhat az ásványi aljzatról is, azaz a felületi kezelés tényleg felületi kezelés.

 Tény, hogy a kerámia tetőcserép színe alapanyaga, az agyag paramétereitől függ.

Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete akár több évtizedig is változatlanul szép, változatlan színű, nem fakul, nem mohásodik, nem kopik meg.

 Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete tartós. Akár évtizedeken át.

Nem véletlenül.
 

Termékajánló
ÉPÍTŐANYAG TELEPÜNK: ZALAEGERSZEG 8900 TESKÁNDI U.1 (VADHŰTŐHÁZ UTÁN) FAX: 92/511748 TEL: 30/4761003