Felhasználó: Jelszó:
FŐOLDAL WEBÁRUHÁZ HÍREK RÓLUNK SZOLGÁLTATÁSOK ÁRAJÁNLATKÉRÉS ELÉRHETŐSÉGEK
AKCIÓBAN A CR90 CEMENTHABARCS !
Egykomponensű vízzáró cementhabarcs, kristályosodásra képes bevonat épületek és szerkezeti elemek vízszigetelésére. További részletekért érdeklődjön üzletünkben.!
Flex M Csempe és járólapragasztó AKCIÓ !!!
További részletekért érdeklődjön üzletünkben !
AKCIÓBAN A Vízüveg !
Kemikál vízüveg kedvezményes áron kapható üzletünkben.
CM 16 S1 flex ragasztó !
Akcióban a CM 16 S1 flexibilis burkolatragasztó További részletekért érdeklődni személyesen vagy telefonon.
Általános építőanyagok
Betontermékek
Csempék, Padlólapok
Faanyag
Falazóanyagok
Fóliák
Födémrendszerek,Áthidalók
Gipszkarton
Kéményrendszer
Kőburkolatok
Műanyag áruk
Munkavédelmi bakancsok
Nyílászárók
Parketták
Ragasztók, Fugázók,Aljzatkiegyenlítők
Szaniter
Szén
Szerszámok/Gépek
Szigetelőanyagok
Térburkolatok
Termékkatalógus
Tetőfedőanyagok
Vakolatok, Habarcsok
Vasanyagok
Üvegtéglák

Hogy elsőkézből értesüljön, kérje akciós hírlevelünket, iratkozzon fel!

Név:
Email cím:
Takarékossági Kisokos
 
Creaton
Hódfarkú tetőcserép CREATON "KLASZIK" / "AMBIENTE"

 

„KLASSIK“ - A klasszikus kerekvágású forma

Széleskörű alkalmazási terület
Kimondottan klasszikus szépségű tetőfelületekhez való cserép
Karcsú, visszafogott, ugyanakkor rendkívül elegáns forma
Nemes engóbok

Optikailag feloldja a tájképet
Az épületet hagyja teljes harmóniában hatni.

A "KLASSIK" klasszikus körvágású hódfarkú tetőcserepei rendelkeznek a legszélesebb körű alkalmazási területtel termékprogramunkban.

A jellegzetes karcsú,  visszafogottan elegáns forma, a natúrvörös szín és a nemes engóbozás harmonikus szépségű felületet hoz létre a tetőn.  Ez a tradicionális tetőcserép, hagyományos méretben (18 x 38 cm és 20 x 40 cm) félköríves vágásával a műemlék épültek kedvelt tetőfedő anyaga. A klasszikus hódfarkú tetőcserép optikailag feloldja a tetőfelületet és tökéletes harmóniában engedi hatni az épülettestet.

A színek és a felületek széles spektruma mind a renoválások, mind az új építésű házak esetén teret enged az individuális megoldásoknak a tetőfedés során. 

Változtatható léctávolság:

Kettős fedés    14,5 - 16,5 cm

lovagfededés  29 - 33 cm

Anyagszükséglet:   34 - 38 db/nm 

 

 

„AMBIENTE“ - A szegmensvágású hódfarkú tetőcserép. A tradíció és a modern ötvözete

A legkülönbözőbb vágási formák sokfélesége lehetővé teszi a legmagasabb színvonalon történő fantáziadús tetőkialakítást.
Stílushoz igazodó, a tájra jellemző vagy a jövőbe mutató, modern tetőkialakítás

Az ebbe a termelési irányzatba tartozó szegmensvágású hódfarkú tetőcserepek leginkább a nagy tetőfelületek decens tagolására alkalmasak, tekintettel arra, hogy sem a vízszintes, sem a függőleges vonalvezetés nem jellemző rájuk, hanem inkább világosan látni engedik a tetőhajlásokat.

Műszaki adatok
Méret: kb. 180 x 380 x 14 mm

Fedési szélesség: 180 mm
Fedési hossz: 145 mm - mm 165 mm

A hódfarkú KLASSIK, AMBIENTE tetőcserepek egyedülálló módon hétféle vágási formában és ötféle felülettel állnak rendelkezésre, emellett a színek zavarba ejtő kavalkádjából válogathatunk. Nincs olyan felújítás, ahol a korábbi látványt ne lehetne reprodukálni, nincs az az építészeti elgondolás, amelyet ne lehetne megvalósítani.

Különleges felületkezelések: 

A kerámia tetőcserepek minőségének egyik alapja a magas égetési hőmérséklet, amely a Creatonnál általában 1050 °C.

ENGÓB - Beégetett tartósság

Az ókori kerámia műalkotások gazdag archeológiai leletei tanúskodnak az agyagból égetett termékek színállandóságáról. A technológia azóta csak modernizálódott, de az alapgondolat és az alapanyag ma is az a kerámia tetőcserép tartósságát és színállandóságát biztosító természetesen anyag, az engób.

Okker, natúr piros, téglavörös, bordós, barnás és más földszínek, a természet színei. Ha kerámia tetőcserépre gondolunk, elsősorban ezek, a természet hangulatát idéző színek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül.

 Természetesen a kor ízlésének megfelelően időről-időre újabb színek kerülnek a palettára, így manapság igen kedvelt szín a matt fekete és annak engóbozott változata.

A kerámia tetőcserepek színvilága azonban nem valamiféle, a felületére kerülő festéknek köszönhető. A kerámia tetőcserepek színe az alapanyaguk, az agyag minőségétől, színétől, és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől, valamint a felületére kerülő engób, azaz földfesték anyagától és színétől függ.

Mi a földfesték, közismertebb néven engób?

 Az engób nem festék, természetes anyag, finom un. agyagiszap, amellyel a fazekasok már több ezer éve a durvább agyagból készített agyagárukat még nyers állapotukban leöntötték, hogy a tárgy szebb színű és finomabb felületű legyen. Akkor még nem tudták, illetve nem volt tudományosan bizonyított, hogy ennek köszönhetően az edények nem csupán szebbek lesznek, de tartósak is. A múzeális kerámiák között számos engóbozott kerámia edény található, de talán kevesebb kerámia tetőcserép, ám joggal remélhetjük, hogy a Creaton technolóiájával engóbozott cserepek hasonlóan tartósak, mint a több évvel ezelőtt készült kerámiák.

Az engób természetes anyag

Ismertek a természetben készen található tiszta földfestékek fehér, sárgás, vörös és barna színben, mint pl. a helységekről elnevezett váraljai fehér agyag, a kiskupányi vörös agyag, a bajai barna agyag, a dudi agyag, amely halvány sárgás színű. A mezőtúri fazekasok az 1810-es évektől alkalmazták, ehhez a földet az Arad megyei Dudról hozatták. Másik csoportját a kaolin-, mészpáttartalmú anyagok és különféle fémoxidok megfelelő keverésű arányából nyert festék teszi ki, amelyekből piros, vörös, sárga, zöld, kék árnyalatú színek keverhetők. A földfesték a kerámiaipar egyik sajátos anyaga, az átlátszó mázzal fedett edény vagy más kerámia tárgy, így a kerámia tetőcserép színskáláját nagymértékben gazdagítja. Ez a díszítési eljárás a törököktől származik. (a Magyar Néprajzi Lexikon nyomán)

A cserép része

Tévhit, hogy az engób olyan felületi „festék”, vagy kezelő anyag, amely zord időjárásnak vagy külső hatásoknak „köszönhetően” sérül vagy leválik.

Ennek gyártástechnológiai „titka”, hogy az engóbnak mind a szárítás- mind az égetéskor egyformán kell összehúzódnia az agyaggal, amelyből a tárgy készül, így gyakorlatilag beleég a felületbe. Így az engób nem egy felület, maga a cserép.

 Egy kis kémia és nem varázslat

Az agyagban a legfontosabb színező elem a vas, ami az agyag égetési folyamata során stabil és inaktív kémiai vegyületté, hematittá alakul. Ez azt is jelenti, hogy más anyagok, mint például a víz, gyenge savak vagy légköri környezeti hatások, mint a napfény vagy a levegő oxigénje nem kezdhetik ki. A vegyület és ezzel annak színe megváltoztatásához olyan erős szerekre van szükség, amelyek normál esetben a természetben, egy épület környezetében mellett nem fordulnak elő. Az égetési folyamat során a már egyébként is inaktív hematit pigment tartósan a kerámia cserépbe kerül bele, beleég, valójában nem egy felületet képez, hanem a cserép részévé válik úgy, hogy egyfajta védelmet, védőpajzsot épít fel a környezeti hatások ellen. Kémiailag olyan stabil kötésmátrix képződik, ami nem kezdhető ki, nem károsítható, illetve a kerámia cserépből nem „mosható” ki, és amely a kerámia cserépnek tartós színt és felületet kölcsönöz.

 Ahol a felület „felületi kezelés” eredménye

Hasonló eljárás műanyag- és műgyanta termékeknél is alkalmazható és ezzel a műanyag kívánt színárnyalata elérhető. A kerámia cseréppel ellentétben a műanyag termékeknél kialakuló védőköpeny nem olyan hatásos. A műanyagokat ugyan védik az úgy nevezett UV-stabilizátorok a napsugárzás ellen, azonban ezen anyagoknak korlátozott az élettartamuk.

És a válasz ismét a kémiai folyamatokban keresendő.

A kémiai kötések ezen fajtái ugyanis kevésbé stabilak, mint a kerámia cserepek esetén keletkezőek. A műanyag környezeti hatások által kiváltott elöregedésének közismert megjelenési formái, mint törékenység (ridegség) vagy fakulás, ezen kötések napfény általi károsodására vezethetőek vissza. Emellett a műanyag felület folyamatos károsodás/rongálódás esetén leválhat az ásványi aljzatról is, azaz a felületi kezelés tényleg felületi kezelés.

 Tény, hogy a kerámia tetőcserép színe alapanyaga, az agyag paramétereitől függ.

Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete akár több évtizedig is változatlanul szép, változatlan színű, nem fakul, nem mohásodik, nem kopik meg.

 Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete tartós. Akár évtizedeken át.

Nem véletlenül.
 

Termékajánló
ÉPÍTŐANYAG TELEPÜNK: ZALAEGERSZEG 8900 TESKÁNDI U.1 (VADHŰTŐHÁZ UTÁN) FAX: 92/511748 TEL: 30/4761003